Recepty

Nekystnute cesto na pizzu

Potrebujeme:

250 g polohrubej múky, 120,g masla, 1 vajce, 1 PL kyslej smotany

Ako na to:

Múku a maslo spracujeme rukami, pridáme vajce, soľ, kyslú smotanu a na 1/2 hodinu odložíme do chladničky. Bochník roztlľapkáme na okrúhly plech, poukladáme oblohu a pečieme pri teplote 200°C 40 minút.

 

Striekane mandlove venceky

Potrebujeme:

70 g rastlinného tuku na pečenie, 100 g práškového cukru,5 vajec, 140 g olúpaných zomletých mandlí, 1/2 ČL citrónovej kôry, 140 g hrubej múky, tuk a hrubú múku na vysypanie plechu, práškový cukor na posypanie

Ako na to:

Tuk vymiešame s cukrom do peny a za stáleho miešania po jednom pridávame vajcia. Nakoniec primiešame mandle, postrúhanú citrónovú kôru a múku.
Pripravené cesto vložíme do plátenného cukrárskeho vrecka a na vymastený a múkou vysypaný plech povytláčame venčeky. Upečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 160°C a vychladnuté posypeme práškovým cukrom.

Plnené vajcia zapekané so sardelami

Potrebujeme:

6 natvrdo uvarených vajec, 50 g masla, 2 sardely, 1 surový žĺtok, petržlenovú vňať, mleté biele korenie, 20 g strúhanky, 1 lyžičku smotany, 20 g masla, soľ

Ako na to:

Natvrdo uvarené vajcia prekrojíme na polovice. Žĺtka rozotrieme s polovicou masla. S druhou polovicou masla rozotrieme sardely. Primiešame surový žĺtok, a keď je hmota dobre vymiešaná, zmiešame s hmotou z uvarených žĺtkov.
Primiešame biele korenie a posekanú petržlenovú vňať. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré do polovice obalíme v strúhanke a povkladáme ich neobalenou stranou do bielkov.
Vajcia poukladáme do vymasteného pekáča, podlejeme smotanou, navrch dáme kúsky masla a zapekáme 6 až 8 minút vo vyhriatej rúre. Ako prílohu podávame zeleninu alebo zemiakovú kašu.

Kotlík s kuracinou

Potrebujeme:

5 paprík, 2 cibule, 3 paradajky, 45 dkg kuracích pŕs, 3 strúčiky cesnaku, 10 ČL olivového oleja, tymian a oregano, mletú sladkú aj pálivú papriku, soľ a čierne korenie

Ako na to:

Papriku aj cibuľu očistíme a pokrájame na kocky. Paradajky sparíme, ošúpeme a pokrájame. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky.
Na 5 lyžičkách oleja opečieme papriku s cibuľou, pridáme paradajky s cesnakom, poprášime bylinkami, sladkou aj pálivou paprikou, osolíme a 10 min dusíme.
Medzitým pokrájame mäso, zľahka osolíme a posypeme paprikou a zvlášť opečieme na olivovom oleji. Potom mäso pridáme k zelenine a ešte 15-20 min dusíme.

 

Morčacia delikatesa

Potrebujeme:

4 porcie
500 g morčacích pŕs, olej na opekanie
Marináda: 3 vajcia, 1 lyžičku kečupu, 1 lyžičku vegety, 1 lyžičku worcesterskej omáčky, 1 lyžičku mletej rasce, mleté čierne korenie, 1 lyžicu koňaku, 1 lyžicu medu, soľ

Ako na to:

Mäso umyjeme a nakrájame na širšie rezance.
Vajcia rozšľaháme a postupne do nich pridáme kečup, horčicu, med, koňak a worchesterskú omáčku. Ochutíme soľou, vegetou, korením, rascou, vložíme mäso a všetko spolu dobre premiešame. Prikryjeme a necháme odstáť v chladničke minimálne 3 hodiny.
Na rozpálenom oleji mäso opražíme z oboch strán. Podávame s ryžou a čerstvým zeleninovým šalátom.

 

Taliansky ryžový šalát

Potrebujeme:

500 g ryže, 1 vrecko zelených olív, 2 väčšie konzervy drveného tuniaka v oleji, 1 väčšiu alebo 2 menšie konzervy sterilizovanej kukurice, 2 stredne veľké kápie, kapary, 3 jarné cibuľky, 20 dkg syra eidam, kurkumu, soľ, 2 vajcia, olej, sezónnu zeleninu podľa vlastného výberu

Ako na to:

Ryžu mierne osmažíme na oleji, zalejeme vodou, pridáme soľ, na prifarbenie trošku kurkumy, uvaríme a necháme vychladnúť. Vajcia uvaríme natvrdo.
Olivy, tuniaka, kukuricu a kapary spolu s nakrájanou a cibuľkou zmiešame s ryžou a vychladené podávame. Jednotlivé porcie posypeme strúhaným syrom a ozdobíme plátkami vajec.

Plnená paprika na studeno

Potrebujeme:

5-6 ks zelenej papriky, 2 vajcia uvarené natvrdo, 100 g masla, 50 g taveného syra, 30 g cibule, kúsok kápie, 50 g mäkkej salámy, zelenú petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to:

Papriku umyjeme, odkrojíme vršky a vyberieme jadrovníky. Vajcia uvaríme natvrdo a necháme vychladnúť.
Uvarené žĺtka pretrieme cez sitko a vo väčšej miske vymiešame s maslom a taveným syrom do peny. Bielka, ošúpanú cibuľu, kápiu a petržlenovú vňať posekáme nadrobno, salámu pokrájame na rezance. Všetko pridáme do maslovej zmesi, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
Papriky plníme pripravenou plnkou a necháme stuhnúť v chladničke. Pred podávaním opatrne pokrájame na kolieska.

 

Mrkvové bonbóny

Potrebujeme:

250 g postrúhanej mrkvy, 250 g kryštálového cukru, 100 g podrvených piškót, 1 citrón, mleté vlašské orechy na obaľovanie, papierové košíčky

Ako na to:

Nastrúhanú mrkvu udusíme s cukrom domäkka a necháme dobre vychladnúť. Citrón dokladne umyjeme, ostrúhame z neho kôru a vytlačíme šťavu.
K vychladnutej mrkve pridáme podrvené piškóty, citrónovú kôru aj šťavu a dobre vymiešame. Zo zmesi formujeme guločky, ktoré obaľujeme v mletých orechoch a ukladáme do papierových košíčkov.
Tip: Aby sa ruky príliš nelepili, možeme si ich počas formovania bonbónov občas namočiť do studenej vody.

Wild kiwi

Potrebujeme:

4 cl kivi likéru, 1 cl bieleho rumu, tonik, koliesko citróna, koliesko pomaranča, koliesko limety

Ako na to:

Prísady dáme do koktailového pohára alebo do pohára na martini s ľadom a dolejeme tonikom.
Ozdobíme kolieskom pomaranča, citróna a limety.

Moutain skier

Potrebujeme:

2 cl drambuie, 2 cl škótske whisky, 1 strek angostúry, 1 bielok, 1 vetvičku mäty, koliesko citróna

Ako na to:

Prísady dáme na ľad v šejkri, pretrasieme a nalejeme do longdrinkového pohára. Ozdobíme matou a kolieskom citróna.